1. Home
  2. Verklarende woordenlijst
  3. Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst

A
Active Directory
Active Directory (AD) staat beheerders toe om het beleid (rechten en instellingen) in het netwerk van een organisatie te beheren. Ook het automatisch installeren van software en patches behoort tot de mogelijkheden. Active Directory slaat instellingen in relatie tot een object centraal op in een database. Gebruikers voor het netwerk met email en wachtwoord worden opgeslagen in de AD.
Alternatieve adressen
Een e-mailadres wat je extra vastlegt als het e-mailadres in het LMS afwijkt van het adres in de Active Directory.
Annulerings methode
Een verzameling regels die de voorwaarden bepalen waaronder en wanneer iemand wel of niet een klassikale training mag annuleren.
B
Batch certificaten
Een functie in het LMS om voor een gehele deelnemersgroep een certificaat te mailen of te downloaden.
Berichten planner
Functie om voorbereide berichten in te plannen voor een klassikale training, bijvoorbeeld 3 dagen voor aanvang of 10 dagen na afloop.
Budget houder
Een manager die je kunt koppelen aan één of meerdere teams. Komt mogelijk voor in een goedkeuringsprocedure.
Budget methode
Een methode die bepaalt of een activiteit (meestal een inschrijving voor een training) belast moet worden op een persoonlijk-, afdelings, -of concernbudget.
C
Catalogus-item
Elke leervorm die je hebt, waar je data uit wilt genereren, zet je in de catalogus. Dit is je moeder-item, de basis. (Behalve de QuickLearnings, die hebben een eigen catalogus). Dit betreffen items die je wilt aanbieden, maar wellicht ook trainingen/cursussen etc. die in het verleden zijn afgerond.
Classificatie
Een aanvullende categorisering binnen de catalogus om nog beter filters te kunnen aanbieden aan de bezoeker.
Concern budget
Een organisatiebreed opleidingsbudget dat voor een zelf te definiëren periode (bijvoorbeeld een kwartaal) kan worden vastgelegd.
Content Management Module (CMM)
De Content Management Module gebruik je om eenvoudige pagina’s te maken in het LMS. Je maakt met de module o.a. informatiepagina’s, pagina’s met profielen, nieuwspagina’s met een tijdlijn en formulieren.
Correctie tijdslots
Een functie om enkele losse evenementen op de kalender te converteren naar tijdslots.
D
Diploma
Een erkende certificering met of zonder geldigheidstermijn. Voorbeeld: BHV, VCA, NEN-…. In het LMS ook wel ‘kwalificatie’ genoemd.
E
E-learning
Een online training of programma, te volgen waar en wanneer het jou uitkomt.
Event
Elk item dat je in het LMS plaatst.
I
Intake
Een formulier met open vragen (en eventuele bijlagen) die een deelnemer krijgt toegestuurd voor een klassikale training.
K
Kalender-item / Plan-item
Als je een catalogus-item hebt aangemaakt, kan je het event plannen. Je geeft een datum in waarop het event gevolgd kan worden. Dat noemen we het plan-item. Dit item komt vervolgens in de opleidingskalender te staan.
Kennisbank
Een aparte module, een soort forum, waarin je artikelen en bestanden kwijt kunt, (besloten) communities kunt aanmaken en discussies kunt voeren.
Klassikale training
Een training die je op locatie in klassikale vorm volgt, met andere mensen en een docent. Deze kunnen ook online plaatsvinden of een hybride opzet hebben.
Kwalificatie
Een erkende certificering met of zonder geldigheidstermijn. Voorbeeld: BHV, VCA, NEN-…. In het LMS ook wel ‘(erkend) diploma’ genoemd.
L
LTI
LTI is aanduiding voor de techniek voor een e-learning die door een leverancier wordt aangeboden (en ‘gehost’) en gestart wordt met een URL en een geheime sleutel.
Leerbundel
Een tegel in de catalogus die meerdere bij elkaar horende items bundelt. Een leerbundel is een manier om meer structuur in de catalogus aan te brengen. Denk hierbij aan een bundel ‘Vitaliteit’. Klik je deze leerbundel open, dan zie je alle events (trainingen, activiteiten en e-learnings) die daar wat mee te maken hebben. Catalogus-items die in de leerbundel zijn opgenomen, worden niet los getoond in de catalogus.
Leerpad
In het LMS hebben we gekozen voor de term ‘leerpad’. Een verzameling leervormen die je handmatig of automatisch toewijst aan nieuwe medewerkers of aan een gerichte doelgroep zoals een functie of team. Ook wel leerlijn of leertraject genoemd.
Leervorm
Een leerinterventie zoals klassikale training, e-learning, micro-learning (QuickLearning)
M
Manager
De manager is de eerst leidinggevende van een team. Je kunt deze toewijzen aan een team via Instellingen > Afdelingen (of Teams). De eerste manager kan voorkomen in een goedkeuringsprocedure.
O
Op aanvraag
Dit gebruik je als een training wel kan worden aangeboden, maar per persoon bekeken moet worden of hij die training mag volgen. Wordt ook ingezet voor groepstrainingen, zodat die pas aangevraagd worden wanneer de hele groep beschikbaar is. De aanvragen worden per e-mail naar de behandelaar gestuurd. Dit is geen automatisch proces.
P
Plan-item / Kalender-item
Een gepland evenement op de kalender. Ook wel ‘uitvoering‘ genoemd. Als je een catalogus-item hebt aangemaakt, kan je het event plannen. Je geeft een datum in waarop het event gevolgd kan worden. Dit item komt vervolgens in de opleidingskalender te staan.
Programma
Een programma is een logische en chronologische verzameling van klassikale trainingen die in de vorm van een leergang (programma) worden aangeboden. Je kunt als beheerder bepalen of een deelnemer zich voor een individuele training mag aanmelden of alleen voor het hele programma. Bij het laatste zorgt het systeem dat de deelnemer voor elk onderdeel wordt ingeschreven.
Q
QuickLearning
Onze benaming voor een microlearning. Dit zijn ‘kennissnacks’ van maximaal 10-15 minuten, die eenvoudig te onthouden zijn en ter inspiratie dienen. Een QuickLearning kan allerlei vormen hebben. Denk aan video’s, documenten, podcasts, infographics, handleidingen, toetsen, etc. Deze hebben een eigen catalogus en kunnen worden opgenomen in leerpaden. Het is daarnaast mogelijk om een korte quiz te koppelen aan iedere QuickLearning.
R
Restricties
Bepalen wie wel en niet mag inschrijven voor een klassikale training.
S
SCORM
Aanduiding voor een e-learning die (in de meeste gevallen) wordt geupload in het LMS.
T
Testimonial
Een korte ‘quote’ of ‘statement’ van een deelnemer over een klassikale training. Wordt ingevuld in het evaluatieformulier en getoond in de details van een catalogus-item.
Tijdslots
Een klassikaal evenement dat meerdere keren op een zelfde dag wordt gepland. Een tijdslot voorkomt het ‘opblazen’ van de kalender.
U
URL
Soms word je voor een training doorverwezen naar een bepaalde website. Je maakt dan een URL-training zodat je de website erin kwijt kan.
Uitvoering
Een gepland evenement op de kalender bestaande uit één of meerdere cursusdagen. Ook wel plan-item genoemd.
Unit manager
Is de manager van het team dat bovenliggend is aan een ander team. In Instellingen > Teams (of Afdelingen) vind je de bovenliggende eenheid. Het betreft de manager van die bovenliggende eenheid.
W
Wachtrij
Een lijst met deelnemers die niet meer konden inschrijven vanwege een volgeboekt evenement en zichzelf op de wachtlijst hebben geplaatst.
Updated on 6 juni 2024

Was this article helpful?